søndag den 8. juli 2012

barndomsminder ------------------- barndomsminnen


DK: HVILEDAG. Børn, svigerbørn og børnebørn er rejst, og roen har sænket sig over gården. Vi besluttede at gå en lang tur, med svampekurve og bærkopper. Den forreste kop er den, jeg havde som barn, når vi var i skoven for at plukke skovjordbær, tyttebær eller blåbær. En overkommelig størrelse for en lille pige. Det er en af mine kæreste skatte, for den er en vigtig del af mit liv. En kop, som er lavet på Kockums i Malmö, hvor min farfar arbejdede.
På svensk hedder skovjordbær "smultron" - men det kunne jeg ikke sige, da jeg var lille; jeg kaldte dem for "motgon". Det hedder de stadigvæk i mit hoved, jeg synes det er et godt ord, og helt mit eget.

SE: VILODAG. Barn, svärbarn och barnbarn har rest, och stillheten har sänkt sig över torpet. Vi bestämde oss för att gå en lång runda, med svampkorgar och bärkoppar. Koppen längst fram är den jag hade som barn, när vi var i skogen och plockade smultron, lingon eller blåbär. En lagom storlek för en liten tös. Koppen är en av mina käraste skatter, för den är en viktig del av mitt liv. En kopp från Kockums i Malmö, där min farfar jobbade.
När jag var liten, kunde jag inte säga smultron; jag sa "motgon". Det heter de fortfarande i mitt huvud, jag tycker det är ett bra ord, och mitt eget ord.


DK: i torsdags var jeg i Tingsryd og fandt der en ny loppisbutik. Helena, som har butikken, er en skøn og spændende kvinde, og vi faldt straks i snak - fandt nogle fælles tråde og interesser. Hun driver et Bed & Breakfast ved herregården Hoby Gård i Bräkne-Hoby i Blekinge. Der kan man faktisk få lov at købe det meste af indretningen med hjem, både møbler og andre ting - og det ser virkelig dejligt ud. Billedet herover (lånt fra hjemmesiden) er fra den hemmelige gang i parken - hvor mon den leder hen?
www.helenashus.se

SE: i torsdags var jag i Tingsryd och där hittade jag en ny loppisbutik. Helena, som har butiken, är en intressant och spännande kvinna, och vi började prata med en gång - om gemensamma intressen; loppisar i   Danmark och Sverige och annat. Hon har ett Bed&Breakfast vid herrgården Hoby Gård i Bräkne-Hoby i Blekinge. Där kan man till och med få lov att köpa inredningen och ta med sig hem. Det gäller både möbler och andra grejer. Det ser helt fantastiskt ut. Bilden ovan (lånad från hemsidan) är från den hemliga gången i parken - vart leder den månntro?
www.helenashus.se

3 kommentarer:

Lea sagde ...

Jeg havde altså ikke forstået, at din far arbejde der! Så forstår jeg endnu bedre end før, hvorfor den er så vigtig.

Kom i øvrigt til at tænke på, om man kan samligne den serie med blå emalje?

Kan i øvrigt fortælle, at din søn er i gang med at lave brød hævet på surdej lavet af æbler og intet andet. Det kan være, at det er et godt forsøg og et godt blogindlæg, hvis du lige står og lyster at lave et nyt slags brød. Min far havde lavet det sidst vi var på besøg på lokale æbler - og det kan virkelig godt anbefales.

Eva sagde ...

uh det lyder spændende med det æblesurdej - det må jeg prøve.

det var min farfar, ikke min far, der arbejdede på Kockums.

Der findes noget andet emalje i Danmark, som har samme farver som Kockums - jeg mener det er fra Glud og Marstrand. Men funktionen er jo den samme som blå emalje.

Og tak for at du er så flittig til at kommentere på bloggen :-)

Mutti sagde ...

Hvor sjovt med smultron ved ikke helt hvad jeg troede det var!