torsdag den 31. maj 2012

ÅH NEJ!


DK: nu har jeg gjort det igen! Købt en mærkelig ting på loppemarked. Kan I gætte, hvad det er?

SE: nu har jag gjort det igen! Köpt en konstig grej på loppis. Ni svenskar kan nog inte gissa vad det är, för man använder inte såna i Sverige, så vitt jag vet i alla fall.

onsdag den 30. maj 2012

Naturen


DK: hvis jeg selv måtte bestemme, så ville jeg have sådan et træ i min stue - hvor er det smukt!

SE: ifall jag själv fick bestämma, då skulle jag ha ett sånt träd i mitt vardagsrum - åh så vackert!

mandag den 28. maj 2012

studentertid ------------- snart student


DK: Hvert år glæder jeg mig til at se studenterne. Det er sådan en dejlig og glædelig begivenhed, og jeg mindes min egen og mine børns studentereksamen, og mindes hvor glad og lettet man var over at det nu var overstået og man havde fået sin hue. Mine studenternelliker står lige nu og venter på at studenter får deres huer.
Hvis jeg møder en student eller studine i byen, siger jeg  "til lykke!" og får altid et smil tilbage.

SE: Varje år längtar jag så till studenteksamen. Det är en sån underbar och glädjefull tid, och jag minns min egen och mina barns studenteksamen, och minns hur glad och lättad man var över att man hade klarat det och hade fått sin mössa. Mina borstnejlikor (som ju heter studenternellliker på danska) står just nu och väntar på att studenterna får sina mössor. Möter jag en student uppe i stan, säger jag GRATTIS! och får alltid ett leende tillbaka.


DK: Opiumsvalmuen er næsten smukkest når den står med de tykke, lådne knopper og venter på at springe ud. Når først den blomstrer, er det alt for hurtigt overstået, og hvis vi er i Sverige en uge på det tidspunkt, ja så misser vi det simpelthen. I år har jeg besluttet at høste birkes fra den, og have i smukke glas til vinter.

SE: Opiumsvallmon är nästan vackrast nu när den står med tjocka ludna knoppar som snart slår ut. När den väl blommar, går det så fort,och om vi är i Sverige en vecka medan den blommar, ja då missar vi det helt enkelt. I år har jag bestämt mig för att skörda vallmofröna, och ha i vackra glasburkar i vinter.


DK: I går aftes sad vi oppe længe længe - ude på terrassen sammen med Jonas og Lea. Hyggede os og snakkede foran udepejsen. Mange ting blev fortalt og diskuteret, mens lysene langsomt brændte ned. Jeg holder så meget af disse aftener, hvor jeg har børn og svigerbørn hjemme, og jeg sover altid så godt, når jeg har dem her under mit tag. Så ved jeg at intet ondt vil ske for dem. Modershjertet hviler aldrig.

SE: I går kväll satt vi uppe länge, länge - ute på terrassen tillsammans med Jonas och Lea. Myste och pratade framför brasan. Mångt och mycket berättades och diskuterades, medan ljusen långsamt brann ner. Det är såna kvällar jag tycker allra bäst om, kvällar då jag har barn och svärbarn hemma. Jag sover alltid så gott, när jag har dem här under mitt tak. Då vet jag att inget ont kommer att drabba dem. Moderhjärtat vilar aldrig.

søndag den 27. maj 2012

Svenske flasker -------------- Svenska flaskor























DK: det er arbejdsomt at være samler; der er så mange ting man skal holde øje med, både på loppemarkeder og netauktioner. Disse gamle flasker, f.eks, som er lavet på det svenske glasbrug Ekenäs, og som findes i forskellige farver og med smuk smuk gravering. Ser jeg sådan en flaske - til den rigtige pris selvfølgelig - så køber jeg den. Jeg har 8 flasker indtil videre.

SE: det är jobbigt att vara samlare; det är så mycket man ska ha koll på, både på loppisar och på nätauktioner. De här gamla flaskorna, t.ex. som gjordes på Ekenäs glasbruk, och som finns i olika färger och med vacker gravyr. Om jag ser en sån flaska - till rätt pris såklart - då köper jag den. Jag har 8 flaskor nu.



fredag den 25. maj 2012

hjemme igen ----- hemma igen


DK:  Home sweet home.... mellembarnebarnet Theo spurgte "hvad er det for noget, der ligger på den lille tallerken ude på badeværelset?"  Tja, hvordan forklarer man hvad et stykke sæbe er, til et barn der kun kender det i flydende form? Jeg ved det ikke, men jeg lod ham prøve at vaske sig med det. Learning by doing!

SE:  Home sweet home.... mellanbarnbarnet Theo frågade mig "vad är det för nåt som ligger på den lilla tallriken på badrummet?"  Tja, hur förklarar man en tvålbit för ett barn, som alltid bara har sett flytande tvål? Jag vet inte, men jag lät honom tvätta sig med det. Learning by doing!


DK: jeg har mange yndlingsbutikker i Sverige, og en af de aller aller bedste er Lagerhaus. Der fandt jeg denne yndige æske, beregnet til syting. Kostedede NADA. Billedet er taget tæt tæt på, så man kan se de fine gamle trådruller af træ.
   (faktisk ved jeg ikke om det hedder trådruller på dansk; det her er en af de sjældne gange hvor jeg går bet i det danske sprog - hvad hedder det?)
Nå men her er link til denne fabelhaftige butik:
www.lagerhaus.se

SE: jag har många favoritbutiker i Sverige, och en av de allra bästa är Lagerhaus. Där hittade jag den här fina asken, till att ha sygrejer i. Kostade nästan ingenting. Jag har tagit bilden SÅ nära, för att man kan se de fina gamla trådrullarna.

tirsdag den 22. maj 2012

mormor

DK: her tørres tårer og her tørres snot, for her i Askim har vi både halsbetændelse og mellemørebetændelse. Blogger igen når tågen letter:-)
SE: här torkas tårar och här torkas snoriga näsor, för här i Askim har vi både halsfluss och öroninflammation. Bloggar åter när dimmorna lättar:-)

søndag den 20. maj 2012

Duetræet --------- Duvträdet

DK: for 15 år siden købte min mand et duetræ. Han havde set det på en rundtur i Arboretet i Hørsholm og syntes det var utrolig flot. Det er det sandelig også, og meget specielt. Det blomstrer nu, og der hænger hvide "duer" på hele træet - er det ikke smukt?

SE: för 15 år sen köpte min man ett duvträd. Han hade sett det på en rundvisning på Arboretet i Hørsholm, och tyckte det var så otroligt vackert. Det är det sannerligen också, och mycket speciellt. Det blommar nu, och hela trädet är fullt av vita "duvor" - är det inte vackert!






Stille søndag -------------- Söndagsstillhet





Ramsløgspesto, lavet af mig, med etiketter lavet af søde fru Møller.



Ramslökspesto, gjord av mig, med etiketter gjorda av söta fru Møller.










DK: Stille søndag, fordi vi var til alletiders superduper flowerpower 60'er cocktailparty igår, og først kom i seng halv 3, efter adskillige dejlige cocktails...

Det var en god og hyggelig oplevelse at være perleblogger, og jeg har fået en del flere faste læsere - det forpligter jo.
Nu til Giveaway'en: Astrid Lindgrens Klogebog skal ligge på sofabordet hjemme hos Drude-Sol, og grydelapperne skal beskytte Karen Margrethes hænder. Så hvis I to sender jeres postadresse til eva@geleff.dk så kommer de - ikke i næste uge - men efter pinse.

SE: Söndagsstillhet för att vi var till supercoolt flowerpower sextitals cocktailparty i går, och vi gick inte och lade oss förrän halv 3, efter en hel del mumsiga cocktails...

Det var väldigt trevligt att vara pärlbloggare, och jag har fått lite fler fasta läsare - det får jag se om jag kan leva upp till.
Giveaway'en då? - jo Astrid Lindgrens Klokbok ska ligga på soffbordet hjemme hos Drude-Sol, och grytlapparna ska skydda Karen Margrethes händer. Skicka era postadresser till eva@geleff.dk så kommer de - inte i nästa vecka - men efter pingst.


fredag den 18. maj 2012

Perleblogger ------------- Pärlbloggare

 DK: så er det i dag, jeg er Perleblogger... I den anledning udlodder jeg to af mig hæklede grydelapper samt Astrid Lindgrens Klogebog (på dansk) til to af jer, der kommenterer min blog i dag. Reglerne er enkle:

Kommentar på indlæg = 1 lod
Kommentar på indlæg + fast læser = 2 lodder
Kommentar på indlæg + fast læser + link til bloggen = 3 lodder

SE: då är det i dag jag är Pärlbloggare...  I anledning av det lottar jag ut två av mig virkade grytlappar samt Astrid Lindgrens Klokbok (på danska, har visst inga svenska läsare) till två av er, som kommenterar min blogg i dag. Reglerna kan ni se ovan.



DK: Vil gerne vise jer en af mine helt store passioner; stellet Spaljé fra den svenske porcelænsfabrik Gustavsberg, designet af Wilhelm Kåge der dengang var kunstnerisk leder der,  og lavet i 1950'erne. Jeg har efterhånden en hel del af dette smukke stel, og jeg bruger det dagligt i Småland, hvor der ikke er nogen opvaskemaskine.

SE: Vill gärna visa er en av mina största passioner; servisen Spaljé från Gustavsberg. Designat av Wilhelm Kåge och producerat på 50-talet. Jag har samlat en hel del av denna vackra servis, och jag använder det dagligen i Småland, för där har vi ju ingen diskmaskin.


 
DK: den røde og den gule er kaffekopper, den blå er en tekopp, og den grønne er en chokoladekop.

SE: den röda och den gula är kaffekoppar, den blåa är en tekopp, och den gröna är en chokladkopp.






DK: Her er chokoladekoppen tæt på. Efter over 60 år er den smuk som jeg-ved-ikke-hvad, og helt vidunderlig at drikke af.

SE: Här är chokladkoppen i närbild. Efter över 60 år är den vacker som jag-vet-inte-vad, och alldeles underbar att dricka ur.


DK: her er grydelapperne
SE: här är grytlapparna


DK: og her er Astrids klogebog...
SE: och här är Astrids klokbok - på danska

torsdag den 17. maj 2012

Lille bitte urtehave i Småland ------ Pytteliten småländsk örtagård


DK: her er vores lille bitte smålandske urtehave. Her er en hel del purløg, en persille og en salvie. Så er der sat en lille dusksalvie, sået skærmdild og radiser. Til sidst har Palle stukket fed fra et par hvidløg ned i græsset rundt omkring. Jorden er forbedret og der er vandet og klart, så nu venter vi bare på varmen!

SE: här är vår pyttelilla örtagård. Här finns en hel del gräslök, en persilja och en salvia. Sen har jag planterat en liten broksalvia, sått krondill och rädisor. Till slut har Palle stuckit ner klyftor från ett par vitlökar i gräset runtomkring. Jorden har förbättrats och det är vattnat och klart, så nu väntar vi bara på värmen!


DK: urtehave nr 2 som indeholder løvstikke, koriander, bredbladet persille, dusksalvie, timian, hjulkrone og sæbeurt. Sæbeurt er godt nok ikke nogen spiselig urt, så vidt jeg ved, men det er en gammel plante, som altid har vokset rundt de gamle huse. Nok fordi rådyrene ikke spiser den. Desuden har jeg sået morgenfruer lidt hist og pist, for de er både kønne og spiselige.
Bemærk den gamle rive, med skaft af en eller gran...

SE: örtagård nr 2 som innehåller libbsticka, koriander, bredbladig persilja, broksalvia, timian, gurkört och såpnejlika. Såpnejlika är visserligen inte ätlig, så vitt jag vet, men det är en gammal planta, som alltid har växt vid gamla torp. Säkert för att rådjuren inte äter dem. Dessutom har jag sått ringblommor lite här och där, för de är ju både vackra och ätliga.
Lägg märke till den gamla räfsan, där skaftet är en granstör eller en enstör...

onsdag den 16. maj 2012

Musvit --------- Talgoxe

DK: denne fuglekasse byggede jeg for 3-4 år siden. Den er bygget som en gærdesmuttekasse, men I som læser min blog ved jo, at gærdesmutten i år har bygget i roden under et væltet træ. Derfor var kassen ledig, og så tænkte musvitten nok "ja hvorfor ikke prøve noget nyt? jeg flytter ind og ser hvad der sker!"
En flot kasse er det i hvert fald, hvis jeg skal sige det selv. Men er der nogen, der kan forklare hvorfor den hedder musvit på dansk? På svensk hedder den "talgoxe".

SE: den här fågelholken byggde jag för 3-4 år sen. Den är byggd som en gärdsmygsholk, men ni som läser min blog vet ju, att i år har gärdsmygen byggt i en rotvälta. Så därför var holken ledig, och då tänkte talgoxen nog "ja varför inte prova något nytt i år? Jag flyttar in och ser vad som händer!"
En fin holk är det i alla fall, om jag får säga det själv. Men kan någon förklara varför den heter talgoxe på svenska? På danska heter den "musvit".


tirsdag den 15. maj 2012

Find 5 fejl -------- Finn 5 fel

DK: I dag havde jeg tænkt mig at I skulle "finde 5 fejl" - send svaret og din postadresse til eva@geleff.dk - og hvis jeg trækker dig som vinder, sender jeg en ting til dig.


SE: I dag hade jag tänkt att ni skulle "finna 5 fel" - skicka svaret och din postadress till eva@geleff.dk - och om du vinner skickar jag en sak till dig.




Retro


DK: Denne skønne salatskål fandt jeg i skabet ovre i vores andet hus, Solbacken. Jeg synes den er helt vildt retro. I går brugte jeg den til salat, og det blev så smukt så smukt med alle de friske farver. Så nu er skålen indlemmet i køkkenudstyret.


SE: Denna härliga salladskål hittade jag i skåpet i vårt andra hus, Solbacken. Jag tycker den är helt enormt retro. I går använde jag den till sallad, och det blev så vackert så vackert med alle dessa klara färger. Så nu har skålen fått sin fasta plats i köksskåpet.

mandag den 14. maj 2012

Theos gærdesmutterede ------------------- Theos gärdsmygbo




DK: det var oprindelig Theo og morfar, der fandt reden ude i skoven, så viste Theo den til mig og Alexander, og nu har jeg genfundet den og taget et par billeder. Det var svært at fokusere lige på æggene, der er så meget tjavs foran, men mon ikke I kan se dem? Reden er under en rod fra et træ, der er væltet. Jeg synes jo egentlig ikke stedet er så velvalgt, men hun må jo føle sig sikker nok, siden hun har valgt det sted. På billedet kan man se 5 æg, men der er 6 eller 7.

SE: det var egentligen Theo och morfar, som hittade boet ute i skogen, och sen visade Theo den till mig och Alexander, och nu har jag återfunnit den och tagit ett par kort. Det var svårt att fokusera precis på äggen, med allt skräp som är framför, men jag tror nog att ni kan se dem? Boet är byggt under en rotvälta. Jag tycker faktiskt inte att platsen är så lämplig, men hon måste ju känna sig säker, eftersom hon har valt den platsen. På bilden kan man se 5 ägg, men där är 6 eller 7.

at rydde op --------------- att städa upp



DK: Så fik jeg ryddet op på og i værktøjsskabet, og det blev rigtig fint. Hvem kan nu ane, at der ligger værktøj i den gamle bestikkasse, eller at der er ekstra glødepærer i de fine gamle kurve? Jeg er tilfreds.


SE: Äntligen fick jag städat upp på och i verktygsskåpet, och det blev riktigt bra. Vem kan nu tro, att det ligger verktyg i den gamla besticklådan, eller att det ligger extra glödlampor i de fina gamla korgarna? Jag är nöjd.

søndag den 13. maj 2012

søndag med Svirre ----------- söndag med Svirre



DK: Ja for igår kom Svirre (Micke, min svigersøn) på eksklusivt besøg sammen med lille Kanel. 
Lille Kanel er lidt af en sær snegl, som først for nylig har lært at holde af sin mormor. 
Kærlighed er ikke noget man må tage for givet, nemlig.
Og det ved lille Kanel.






SE: Ja för igår kom Svirre (Micke, min svärson) på exklusivt besök med lille Kanel. Lille Kanel är inte något vanligt barn - det har tagit lång tid för henne att lära sig att älska mormor. 
Kärlek kan man inte ta för givet nämligen.
Och det vet lille Kanel.




DK: nåja OK, så var jeg også en lille smule på loppis idag, men købte mest noget til søde fru Møller, og også lidt til mig selv. Jeg køber altid en kurv når jeg er på loppis; så har jeg noget at have resten af indkøbene i, og idag var ikke nogen undtagelse. Denne her er fra 40'erne og indeholdt en masse skønne håndarbejdsting, hæklenåle, knappenåle osv. 60 raske svenske kroner måtte jeg af med for den. Kurve kan man altid bruge, og en skønne dag kommer de her på bloggen.

SE: OK OK jag var på loppis idag också, och köpte glas från Eneryda till söta fru Möller, på beställning. Men jag köpte också lite till mig själv. Jag köper alltid en korg när jag är på loppis, för då har jag något att ha resten av grejerna i, och idag var inget undantag. Den här skönheten är från 40-talet och innehöll en massa fina handarbetssaker, virknålar och knappnålar m.m. 60 kronor fick jag ge för den. Korgar kan man alltid få användning för, och en vacker dag kommer korgarna på bloggen.

fredag den 11. maj 2012

skovtur --------------------- skogspromenad

DK: på dagens skovtur gjorde vi en sjov lille opdagelse: et fugleæg!
SE: på dagens skogspromenad gjorde vi en kul liten upptäckt: ett fågelägg!



DK: og hjemme igen måtte vi finde fuglebogen frem - vi mener at det må være ett æg fra en spætte
SE: väl hemma igen tog vi fram fågelboken - vi menar att det måste vara ett ägg från en större hackspett


DK: skovbunden er smuk, med skovsyre og violer
SE: det är vackert i skogen, med harsyra och violer

torsdag den 10. maj 2012

loppis - igen



DK: dem her har jeg købt på loppemarked for længe siden, og nu har jeg solgt dem til en tidligere kollega. Ting går videre og får nyt liv et andet sted - det kan jeg godt lide!

SE: de här har jag köpt för länge sen på loppis, och nu har jag sålt dem till en före detta arbetskamrat. Grejer går vidare och får ett nytt liv nån annanstans - det gillar jag!

onsdag den 9. maj 2012

Lykke afsnit 2 -------------------- Lycka avsnitt 2

DK: Lykke er når man har lært at klatre i træer...

SE: Lycka är när man har lärt sig att klättra i träd...




Lykke afsnit 1 ------------------ Lycka avsnitt 1

DK: Lykke er når man har lært at cykle...

SE: Lycka är när man har lärt sig att cykla...







mandag den 7. maj 2012

Hyldest til ex-rygere ----------------- Hyllning till f.d. rökare


DK: Jeg var på værkstedet i dag og fik sommerdæk på bilen. Da jeg stod udenfor og ventede, fik jeg øje på dette enorme kar fyldt med cigaretskodder. Blev endnu en gang glad for at være ex-ryger, og at hele familien nu er røgfri. Godt gået, alle I ex-rygere derude!!!

SE: Jag var på verkstan och fick sommardäck på bilen idag. När jag stod och väntade utanför, fick jag syn på detta enorma kärl fullt av cigarettfimpar. Och gladdes återigen över att vara f.d. rökare, och att hela familjen nu är rökfri. Heja heja alla ni f.d. rökare därute!!

lørdag den 5. maj 2012

havekig ------- trädgårdstitt


                                  DK   Tulipaner                                                SE    Tulpaner


                               DK  Masser af perlehyacinter            SE   Massor av pärlhyacinter


DK  Som små soldater på række - ja det er Hosta'erne der gør klar til sommeren
SE   Som små soldater på rad - ja det är Hostan som gör sig sommarklar


                                                        Room with a view - my room

torsdag den 3. maj 2012

En dejlig dag i Kbh --------- En härlig dag i Köpenhamn

DK
I går havde vi en hel dag sammen med gode venner inde i Kbh. Først var vi på Rosenborg og så det hele - også kronjuvelerne og det nyrestaurerede marmorrum - flot! Bagefter fik vi en øl på Gråbrødretorv og så frokost på byens bedste smørrebrødsrestaurant Schönemann. Fotos er taget på dametoilettet, for det var bare SÅ fint. Til sidst slentrede vi gennem de små hyggelige gader tilbage til bilen, trætte i ben og fødder, men glade i hjerte, sind - og mave.

SE
I går hade vi en heldag med goda vänner inne i Köpenhamn. Först var vi på slottet Rosenborg och såg alltihopa - även kronjuvelerna och det nyrenoverade marmorrummet - vackert! Efteråt drack vi en öl på Gråbrødretorv och sen åt vi lunch på stans bästa smørrebrødsrestaurang Schönemann. Fotona är tagna på damtoaletten, för det var SÅ fint. Till sist strosade vi i de små mysiga gatorna tillbaka till bilen, trötta i benen och fötterna, men glada i hjärtat, sinnet - och magen.



DK
Det øverste billede er taget med blitz, det andet uden. Hvilket synes I er bedst? Jeg er altid i tvivl...

SE
Det översta fotot har tagits med blixt, det andra utan. Vilket tycker ni är bäst? Jag är alltid tveksam...


Tja.....