tirsdag den 25. november 2008

julgardiner, sommargardiner, påskgardiner...

Jeg har været inde på min datters blog og tyvstjålet en tekst - hun er født i Danmark og er flyttet til Sverige - lige det modsatte af hvad jeg har gjort. Lad mig høre hvad I synes om hendes tanker. Selv synes jeg att hon er ved at være en lille smule svensk når hun skifter gardiner i køkkenet til jul...

(svensk version finns efter den danska)

"En ting der virkelig er anderledes i Sverige end i Danmark, er at folk skifter gardiner hele tiden! Om sommeren har de et sät gardiner, som de skifter om efteråret og så til jul kommer der nye op igen. Det er jo helt vildt. Skal man så have 5 forskellige sät gardiner til et vindue??? Jeg kan da godt se at det måske er hyggeligt med lidt forandring, men i Danmark er gardiner jo noget man köber/skifter hvert 10 år eller sådan noget. De svenskere der kommer i mit hjem, må synes jeg er dödkedelig, for jeg skifter aldrig gardiner. Jo muligvis i kökkenet til jul. Men det er også det eneste.
Jeg kan huske en af de förste gange Mickes mor var hjemme hos os i
Askim. Micke havde fået syet gardiner til stuen hos en syerske og de havde
virkelig väret dyre. Jeg var ikke så vild med dem, men men de var af god kvalitet og ganske neutrale, så dem måtte jeg jo vänne mig til at kigge på i nogle år, tänkte jeg. Mickes mor siger så en gang hun er hos os: Ja nu må I også snart se at skifte gardiner..... altså ikke ondt ment, men bare fordi DET GÖR SVENSKERE..... Vi skiftede dem nu aldrig.
Så det er altså en markant forskel.... så er der jo også det med at svenskere altid har lamper i vinduerne. En dansker kunne jo aldrig finde på at stille en lampe i vindueskarmen.... Der ser man."


Jag har varit inne på min dotters blog och stulit en text - hon är född i Danmark och har flyttat till Sverige - precis tvärtom mot vad jag har gjort. Låt mig höra vad ni tycker och tänker om hennes tankar. Själv tror jag att hon håller på att bli lite lite svensk i och med att hon i alla fall byter gardiner i köket till jul...

"En sak som verkligen är olika i Sverige och Danmark, är att man i Sverige byter gardiner hela tiden! På sommaren har man en omgång gardiner, som man byter på hösten och sen till jul kommer det nya gardiner upp igen. Det är ju helt galet. Ska man då ha 5 olika omgångar gardiner till varje fönster??? Jag kan mycket väl förstå att det kan va trevligt med lite forändring, men i Danmark är gardiner något man köper/byter vart 10 år eller sådär. Svenskar som kommer hem till mig, måste tycka att jag är dödtråkig, för jag byter aldrig gardiner. Jo möjligtvis i köket till jul. Men det är det enda. Jag minns en av de första gångerna när Mickes mamma var hemma hos oss i Askim. Micke hade fått sytt gardiner till vardagsrummet hos en sömmerska och de hade verkligen varit dyra. Jag var inte så förtjust i dem, men men de var av god kvalite och ganska neutrala, så dem fick jag väl vänja mig vid att se på i några år, tänkte jag. Mickes mamma säger alltså såhär: Ja nu får ni väl snart se till att byta gardiner..... alltså inte ont menat, men bara för att DET GÖR SVENSKAR..... Vi bytte dem aldrig. Så det är en markant skillnad.... så är det ju det där med att svenskar alltid har lampor i fönsterna. En dansk skulle aldrig få för sig att sätta en lampa i fönsterkarmen.... Där ser man."

Ingen kommentarer: