onsdag den 29. oktober 2008

der går altid både tilbage...

Det går ju alltid båtar tillbaks, tänkte jag ofta när jag lämnade mitt Sverige i 1976 för att jobba i Jylland. Det blev inte aktuellt med denna återresa, för jag är glad för mitt nya land och bor fortfarande här. Dessutom har de byggt en bro mens jag varit här. Ja - själv är jag en alldeles vanlig svensk, som av olika orsaker har valt att bo i Danmark. Egentligen tror jag att jag blivit dansk nästan utan att jag lagt märke till det. Och det är ju ganska smidigt - inte för att jag har något emot att vara svensk, men det är liksom lite lättare at bo i Danmark om man är dansk. Toleransen här är inte så himla stor när det gäller fulla svenskar, mottot "håll Danmark rent, följ en svensk till färjan" har man ju hört mer än en gång. Och det är inte särskilt kul att bli följd till färjan om man nu hade tänkt att man skulle nån annanstans, Magasin du Nord, t.ex. Anyway - jag lurar dom lite, för jag talar så bra danska, att dom inte lägger märke till at jag är full... De ser heller inte att jag har en tub Kalles kaviar i kylen eller att jag alltid hör Radio Kristianstad i bilen.

"der går altid både tilbage.."
Det tænkte jeg tit da jeg forlod mit svenske fædreland i 1976 for at arbejde i Jylland. Det blev dog ikke aktuelt, jeg blev glad for mit nye land og er her stadig. Og i øvrigt er der i mellemtiden kommet en bro.
Ja - selv er jeg en ganske almindelig svensker, som tilfældigvis har valgt at bo i Danmark. Faktisk tror jeg at jeg er blevet dansker, uden at jeg egentlig har lagt mærke til det. Og det er jo meget rart - ikke at jeg havde noget imod at være svensker, men det er nu nemmest at være dansker når man bor i Danmark. Tolerancen er ikke voldsomt stor overfor os fulde svenskere. Vi skal "følges til færgen", og det er ikke skidesjovt hvis man vil et andet sted hen, i Magasin f.eks. Nå, men jeg snyder lidt, for jeg taler så godt dansk, så man opdager ikke, at jeg er en fuld svensker. Man kan jo heller ikke se udefra at jeg altid hører Radio Kristianstad i bilen - og at jeg har Kalles Kaviar i køleskabet, det kan jo heller ikke ses.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

HALLØJ SWEETDANE: JEG HÅBER AT DU IKKE TÆNKER ALTFOR MEGET PÅ DE SÆRHEDER, DER EKS. (EJ HELLER, AT DU FØLER DIG SOM EN FREMMED FUGL? - STADIG), I DETTE LAND. UDTRYKKET "FØLG EN SVENSKER---" ER KENDT I HELSINGØR FRA DEN TID DA ORDENTLIGT ØL IKKE KUNNE FÅS PÅ KROER OG VÆRTSHUSE I SVERIGE OG TIL RIMELIGE PRISER, SAMTIDIG MED AT DEN SVENSKE KRONE STOD I 130 DANSKE. DETTE OG SÅ DEN NEMME, DEJLIGT NEMME, ADKOMST TIL ØL PÅ VÆRTSHUSENE I HELSINGØR, SKULLE JO FÅ DEN BEDSTE TIL AT GÅ BANANAS. SYD FOR DEN DANSK TYSKE GRÆNSE VAR DET SAMME FORHOLD, MEN HER VAR DET JO DANSKERNE, (JEG HUSKER EN AKVAREL I "BLÆKSPRUTTEN" NOGEN GANG I FEMTITALET, HVOR EN AF DE DENGANG KENDTE ILLUSTRATORER HAVDE LAVET EN TEGNING AF FEDE DANSKE TURISTER, DER VÆLTEDE SIG PÅ DEN SPANSKE TRAPPE I ROM, TEKSTEN LØD: DER KLAGES I ROM OVER, AT DANSKERNE OPFØRER SIG SOM DANSKERE)- DER IKKE KUNNE STYRE SIG. VEL, JEG FALDT OVER DIN BLOG SAMTIDIG MED AT JEG SØGTE PÅ DEN DER MELODI MED HOLGER FÆLLESSANGER HANSEN. VENLIG HILSEN SUNE

Anonym sagde ...

PS jeg hører også radio helsingborg og spiser kalles kaviar, som jeg køber i ICA på jernvægsgatan i hborg. -- altså -vi er mange der gør som du, og vi er ikke engang svenske (men måske en lille smule "scanofile". Sejer