mandag den 5. juli 2010

recept på rågbröd

100 pct råg (receptet är från magasinet BAKA från Mat och vänner)

500 g vatten, 40 grader
800 g rågsurdeg
600 g grovt rågmjöl
300 g fint rågmjöl
200 kokt riven potatis
30 g salt

Blanda samman allt i degblandare under 10 minuter. Låt degen vila under en handduk i 2 timmar. Dela degen i 2 bitar, forma bitarna runda, lägg dem på en plåt och dofta rikligt med fint rågmjöl över dem. Platta till bröden lite. Låt jäsa i rumstemperatur 2-6 timmar, beroende på hur livlig surdegen är, samt vilken temperatur det är i rummet; bröden är färdigjästa när bröden har krackelerat. Värm ugnen til 250 grader. Sätt in bröden och spraya med vatten in i ugnen. Efter 10 minuter, sänk till 210 grader och grädda ytterligare cirka 50-60 minuter.

Min kommentar: Jag har ingen degblandare, men bakar glatt ändå. Gott blir det.

Ingen kommentarer: